På vei inn i påska med yrende dyreliv – GOD PÅSKE!

Den stille uke er ikke så stille her oppe på Hopen for tida. Krykja kom tilbake etter vinterens sydentur for 3 dager siden, på palmesøndag. Nå er det flokker med krykjer som flyr over øya, som vrimler i fuglefjellene sør og nord for stasjonen og langt ute over åpne råker på isen. En del av dem følger også med flokkene med lomvi som flyr over stasjonen og ut i havet.

Tekst og foto: BOF

En av mange krykjer som fløy over stasjonen
Lomvi på vei ut i det åpne havet.

Isbjørnene kommer også på besøk nå og da. Siste besøk skjedde i går ettermiddag. Den hadde akt ned fra Bjørnsletta og gått bort til antenne og frampå kanten og så ned på oss. Så trakk han seg inn på Antennesletta og gikk sørover og ned til stranda og ut på isen.

Her er det flere isbjørnbesøk etter tidligere besøk, men gårdagens besøkende kom akende ned midt på bildet, så gikk den litt nordover før den snudde og gikk ned til antenne.
Her er den på vei ned fra Antennesletta og ut på isen. Den var ganske så målbevist.

I dag var vi ute på isen og målte isen igjen, så var det gjort før påske.

Undertegnede var isbjørnvakt med sitt utmerkede overlangsyn, men ingen isbjørn var å se. Etter middag så vi med kikkert langt ute på isen, to storkobber, som slappet av i sola. Jørn og Martin er i ferd med å måle istykkelsen ute på isen mens Jon passer på inne på land.

Etter ismålingen var det en hyggelig stund i karnappet med påskekake og kaffe kl 3. De nærmeste dagene blir det tid til litt kos og hygge her oppe på ishavsøya også.

Og med dette ønsker vi alle våre følgere her på bloggen til Hopen, ei riktig god påske.

Lomvienes daglige trekk ut til fiskefeltene

Under Kollerfjellet holder en stor koloni med lomvi til. De må jo selvsagt finne mat og i lang tid nå har de flydd over stasjonen og ut i havet når det er åpen råk ute i havet øst for stasjonen. Det er et flott syn å se flokk på flokk med lomvi fly over oss. En kommer enda nærmere lomviene i sin flukt hvis en går opp i lia på nordsia av Bjørnsletta, på vei opp mot Trollkaillens vestside.

Ismåling er i gang

Hver vinter prøver en å få gjort måling av istykkelsen på utvalgte steder ut fra stasjonen. Dette har foregått over mange år så det begynner å bli et godt grunnlag for å si noe om isutviklingen her ved øya. Vi har ikke noen resultater på det her, men vi har fått begynt å måke isen nå. Den har vært ustabil tidligere i vinter så vi har ikke fått startet med det før nå. Sikkerheten settes i høysetet og de to som går ut for å måle isen, har på overlevingsdrakter og har med tau i tillegg til våpen, skremmemidler og utstyr for selve ismålingen. I tillegg er det en eller to som står på land og ser etter isbjørn ute på isen. Denne gangen var det Martin og Jon som målte isen, mens Jørn stod og holdt vakt nede på brinken og Bjørn Ove holdt oversikt over isen utover fra Antennesletta. Bjørn Ove er overlangsynt og kan oppdage isbjørn på langt hold. Ingen isbjørn viste seg denne gangen så ismålerne fikk gjort jobben sin i ro og fred.

Jørn og vakthundene Suggen og Ymer holder isbjørnvakt nede på brinken ved stasjonen. Foto: BOF
Første hull er i ferd med å bli målt. Foto: BOF
Ismålerne 100 meter u fra land. Foto: BOF
Foto: BOF
Foto: BOF
I tillegg til ismåling ble et målesintrument fra noen forskere lagt ut på isen. Foto: Jon D
Martin poserer ute på isen. Foto: Jon D.

Flere isbjørn tar turen innom Hopen

Det er vel ingen rekordvinter så langt i sesongen men enhver isbjørn som er innom blir beundret og så skremt vekk fra stasjonen. Det er ikke alltid like enkelt å oppdage dem før de er for nære. Et par netter har kokken våknet av snøfting og tassing av labber under der åpne vinduet på rommet hans. Da han går bort til vinduet har han sett både ei binne med unge og en enslig isbjørn under vinduet. Begge gangene ble de skremt av at kokken ropte så høyt han kunne (kaldkauk) men den enslige isbjørnen måtte få litt motiverende signalpenn avfyrt over seg før den stakk avgårde. Utrolig vakre dyr, enten en ser på dem gjennom kikkert ned til Sørhytta der et par har lekesloss, ute på isen fra stasjonen, inne på stasjonsområdet eller ute i terrenget et eller annet sted. Nyt bildene. De yter ikke rettferdighet for å se dem i virkeligheten men en grei erstatning og noe å se tilbake på.

Tekst og foto: BOF

Martin ser på en isbjørn som har lagt seg ned på isen og ser inn på oss.
Ei binne med unge fotografert fra Trollkaillen.
Mange spennende lukter ved brennkaret. Ungen var mer nysgjerrig enn mora.

Nå er det ikke bare innimellom at det er vakkert vær på Hopen

Vi har vært veldig heldige som har fått mye is de siste ukene. Dette har skapt et innlandsklima her på øya med knall sol, blå himmel, en bisol i ny og ned, men dessverre med litt vind. Det har blitt mange turer på ski og føttene, både nært og fjernt og et par dukkerter i stampen i 20 minus og 6 sekundmeter vind. Rimfrosten karret seg fast i badeanda til og med. Nyt noen av inntrykkene våre her.

Tekst og foto: BOF

Trollkallens nordside ligger hvit og innbydende.
Skyggesiden av Werenskioldfjellet med Bjørnsletta foran.
Kanten av Kollers vestside med is på havet under.
Stasjonen og sørdelen av øya sett fra Trollkaillen.
Glitterføre på Kollerfjellet. Isen omringer øya.
Halo og bisol ved stasjonen.
Isbjørnen koser seg i sola også selv om det er litt snøfokk ute på isen.
Djupsalen og fjella nordover, sett fra Kollerfjellet.
Suggen og Siff koser seg også i finværet oppe på Kollerfjellet.
Fine isformasjonen ute på havet.
Småhumpen, Blåfjell og Lyngefjellet skinner fint i sola.
Suggen og Siff koser seg i sola oppe på Kollerfjellet.
Stasjonen badet i sol. Både firbente og tobente er ute og nyter sola.
Fuglefjellet og sørover til Kofoedodden.
Trollkaillen i solskinnet med knallblå himmel over.