Isen kommer og går


I løpet av vinteren har isen kommet og godt flere ganger. Forleden dag var det bra fart på isen der den drev nordover

due to severe hypotension that may ensue following thisCardiac Status Evaluation viagra for sale.

. Med rett vindretning, sørlig retning, minket presset på isen mot land og vi så med det blotte øyet at isen drev nordover. Med kamera og timelapse, der det ble tatt et bilde hvert 10. sekund over en og en halv time, speedet opp til 42 sekunder, vises isens drift i høy fart.

Det gikk en måned før vi fikk se ny isbjørn her på stasjonen. Den dukket opp på slutten av lunsjen vår, da brødrene Smith og Voronin begynte å gjø noe unormalt. De hadde sett isbjørnen, en ung en – kanskje 3 år, oppe på kanten av Antennesletta. Der gikk den nordover ganske så raskt og ned på båtstranda. Brødrene ble sluppet løs og etter en kort gledesrus over at de var fri, fikk de ferten på bjørnen og løp etter den. De jagde den opp i ei fjellhylle i fuglefjellet nord for stasjonen. Der ble den værende i over 3 timer før den forsiktig klarte å komme seg ned og løpe i fullgalopp utover i sjøen. Den hadde tydeligvis blitt bra skremt og kommer trolig ikke tilbake til stasjonen i sitt liv
.

Her har hundene stand på isbjørnen.

 

 

 

Ny sjelden art på Hopen

Søndag 14

. mai dukket det opp en ny sjeldenhet her på Hopen meteorologiske stasjon. En hann brushane i parringsdrakt dukket opp på foringsplassen foran stuevinduet. Den koste seg med brødsmuler sammen med snøspurvene som har tilhold her for tida
. Den ble skremt av oss som tok bilder av den bak vinduet og forsvant

. Siden har vi ikke sett den, men håper den finner seg en fru et eller annet sted her på Hopen eller Svalbard. Første gang det ble sett en brushane på Hopen var i 1972 og vi kan ikke finne noen andre observasjoner registrert senere enn nå i går.

I følge Georg Bangjord i LOFF (Longyearbyen Feltbiologiske Forening) er dette funn nr 6 på Svalbard og på de siste 35 åra er det bare gjort to funn av brushane på Svalbard. Første funn på Svalbard var i 1965.

Vi gleder oss over det sjeldne besøket og kan også nevne at både storjo, fjæreplytt og kortnebbgåsa er på plass. Våren er med andre ord kommet.