Snødybdemåling i fokus.

Sist uke var vi involvert i ett snødybdeprosjekt i regi av Norsk Polarinstitutt og Universitetet i Tromsø. Det de er interessert i å vite mer om, er snødybe på havisen. Snøen spiller nemlig en viktig rolle for utviklingen av isen gjennom en sesong. Snø isolerer godt og dermed vil tykkelsen ha mye å si for fryseprosessene på undersiden av isen. Mengden smeltedammer på isen påvirkes også mye av mengden snø. Refleksjon av sollyset er også sterkt påvirket av snølaget og det påvirker oppvarming av is og vann under isen.

Hull 1 mot N-3

Ted Riise gjør en innsats for vitenskapen.

Sat.bile

Radarbilde av Hopen. Synkroniserte målinger fra satellitt og på bakken vil bidra til bedre målinger over hele polahavet.
Foto: RADARSAT-2 Data and Products MDA LTD. (2014)-All Rights Reserved
Bildet er bestilt gjennom avtalen mellom UiT/KSAT/NRS/MDA (Norsk-Kanadisk avtale)

Så hvordan har vi bidratt? Over hodene våre passerer det jevnlig satellitter som tar bilder av isen. Fra disse bildene kan man beregne tykkelsen på snøen. For at satellittmålingene skal bli best mulig, så trenger man refransepunkter på bakken eller fasiten om du vil. Så samtidig med at satellitten passerte over Hopen, var vi ute på isen med tommestokken og målte snødybden på 50 plasser. Dette gjorde vi 5 ganger. Vi tok også med oss isboret for å ta noen målinger av istykkelsen. Det hele ble behørig dokumentert og satellitten ble høytidelig vinket til ved passering.

Det var forøvrig bare så vidt det gikk å gjøre målingene pga lite is. Deler av isen vi målte på brakk opp i løpet av perioden vi drev med målinger. Dermed ble det litt hopping fra flak til flak for å få gjort målingene.

Share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.