Hundene

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Hundene har alltid vært viktige på Hopen.Helt siden den første norske besetningen kom opp i 1945 har det vært hunder på øya. Stort sett er det polarhunder av en eller annen type som velges men det har og vært andre raser, slik som øyas første hund som var en blanding av grønlender og sjæfer.

Casa Blanca 2010
Turkompis og drahjelp.

De er her først og fremst for å varsle og jage bjørn men også til selskap og ikke minst som turkamerat.

Det er ikke alle hundene som kommer til stasjonen som er like ivrige på å varsle bjørn men de går ”i lære” hos de eldre og de fleste blir gode vakthunder.

At bjørnen lar seg jage skyldes nok at den ikke har noe naturlig forhold til hund og heller ikke er vant til at noen yter motstand når den kommer.

På vinteren brukes hundene og til sledekjøring. Enten bare for rekreasjon eller som en fin måte å få med seg forsyninger ut til hyttene på.

Typisk hundehus med innerrom og vindfang.
Typisk hundehus med innerrom og vindfang.

Hundene bor ute og har sine egne hus plassert foran hovedbygningen. De ligger på brinken til havet der sjansen for bamsebesøk er størst. Alle hundehusene har navneskilt med beboerens navn. Til mat får de tørrfor men om kokken har noe til overs etter middag vanker det ofte litt ekstra godsaker.

Stort sett klarer hundene seg riktig bra, men om det oppstår skade eller sykdom er det stasjonsbesetningen som må ta seg av dette.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Når hundene på et tidspunkt ”reiser på slutt” pga alder eller sykdom, ender de sine dager på øya og blir gravlagt her.
I de siste årene har det blitt vanlig å ta vare på navneskilta fra hundehusene og henge disse opp på veggen i snekkerboden.

Nye hunder til stasjonen kommer nå enten fra Spitsbergen eller fastlandet. Tidligere var det vanlig at valper ble sendt stasjonene i mellom.

En liten påminnelse om at hundene ikke bare er til å kose med.
En liten påminnelse om at hundene ikke bare er til å kose med.

En link som viser hva det er snakk om……

2 tanker om “Hundene

  1. Takk for ei fantastisk reise gjennom året. Var selv på Bjørnøya vinteren 1991, og stortrivdes. Var på besøk på Hopen samme året, fløy med Sea-King fra Bjørnøya te Hopen. Hadde med oss trekkspill og gitar, samt et par danseglade jenter og spilte til dans på kvelden. Kan nevne at vi var i badstua, hele 17 personer. Rimelig trangt må en si. Jeg er ofte innom sidene til både Dere på Hopen og Bjørnøya, liksom litt drømmende bort fra en stressende kontorhverdag i olje og gassdivisjonen i Tromsø. Lykke til vidre gutter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.