Hyttene

På Hopen finnes det en del hytter.
Noen er gamle og er regnet som kulturminner der man bare får «se men ikke røre» mens andre er satt opp i nyere tid og brukes i all hovedsak av stasjonsbesetningen.
Disse hyttene er selvfølgelig åpne for alle som måtte komme forbi.
Med unntak av en ligger alle gamle og nye hytter på østsiden av øya.

Om vi tar for oss de gamle hyttene først kan vi begynne i nord i Braastadskaret der vi finner fundamentet etter «Beisarhytta». Det ligger rett ved veggen og delvis under dagens «Beisarhytte». Denne hytta ble oppført i 1923 av Hansen, Sørensen og Hoel.

Neste hytte sørover er «Russehytta» som ligger i Hermansenskaret. Dette var en av tre hytter som ble oppført i 1908 av Olofsson, Thuna, Fylkesnes, Nilsen, Nikolaisen og Rudi. Hytta er i dag ikke beboelig.

Videre sørover kommer vi til Husdalen der vi finner «Nilsebu» rett ved stasjonen. Dette er ei lita hytte som er både skakk og skjev men med litt godvilje fortsatt er mulig å bruke til overnatting.

Den sydligste av de gamle hyttene ligger på Koefoedodden og har fått navnet «Rudihytta». Det er lett å se at dette må ha vært en god hytte en gang i tiden selv om den i dag ikke lenger er brukbar som overnattingsplass.

Rudihytta på Koefoedodden
Rudihytta på Koefoedodden

De nye hyttene ligger i all hovedsak på de samme plassene som de gamle og dekker så godt som hele øyas lengde med overnattingsmuligheter.

Lengst i nord ligger dagens «Beisarhytte» eller «Beisarstua» som den opprinnelig het. Denne ble satt opp i 1973 på fundamentene av den gamle hytta som sto der og har etter dette stadig blitt renovert.

Videre sydover kommer vi til Thorkelsenskaret og «Casa Blanca». Dette er en brakke som ble fløyet ned til stedet fra stasjonen i 1986 etter at den var blitt overflødig der. Denne står i dag som en fin mellomstasjon for turgåere og egner seg best til dagsbesøk. Casa Blanca har blitt ødelagt av isbjørn og er i dag ryddet vekk fra området.

Casa Blanca
Casa Blanca

Den neste hytta er «Bjørnebo» som ligger et steinkast unna «Russehytta». Denne hytta ble satt opp i 1971 og er en av hyttene på øya som oftest blir brukt til overnattingsturer. Den var i god stand og i hytta fantes det stort sett det man trengte for en hyggelig hyttetur. Dessverre brant den ned

Bjørnebo med Russehytta i bakgrunnen
Bjørnebo med Russehytta i bakgrunnen

På høyde med stasjonen ligger «Johshytta». Bygget i 1956 av stuerten Johannes Nygård og er øyas eneste hytte på vestsiden. Den er blitt restaurert de senere år og fungerer godt til både dagsbesøk og overnatting. Den er god å ha dersom man må ta i mot båt på denne siden av øya om været og sjøen ikke gjør det mulig med ilandstiging ved stasjonen.

Johshytta. Den eneste hytta på vestsiden av øya.
Johshytta. Den eneste hytta på vestsiden av øya.

På Egsetstranda ble det i 1963 oppført ei lita bu, ”Camp Skakk”, for lagring av skinn.
Dette er ikke ei hytte men vises allikevel godt i terrenget og kan vel gi ly for vær og vind om man trenger det.

Helt i syd ligger «Sørhytta». Denne hytta ble bygget i samarbeid med NP i 1997 og fungerte også som sjømerke da den er utstyrt med blink på taket. Denne blinken er tatt ned og ny fyrlykt bygget litt lengre inn på Kofoedodden.
Hytta er i god stand og har en god standard. Man kan se hytta fra stasjonen og det er om lag 7 km lett gange fra stasjonen langs stranda ned til hytta.

1 tanke om “Hyttene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.