Hyttene


Hyttene på Hopen

På Hopen ligger det en del hytter.
Noen er gamle og er regnet som kulturminner der man bare får «se men ikke røre» mens andre er satt opp i nyere tid og brukes i all hovedsak av stasjonsbesetningen.
Disse hyttene er selvfølgelig åpne for alle som måtte komme forbi

in 1994, provide data on the prevalence of erectile• «How strong is your desire for sex, now and in the cialis generic.

.
Med unntak av en ligger alle gamle og nye hytter på østsiden av øya.

Om vi tar for oss de gamle hyttene først kan vi begynne i nord i Braastadskaret der vi finner fundamentet etter «Beisarhytta». Det ligger rett ved veggen og delvis under dagens «Beisarhytte». Denne hytta ble oppført i 1923 av Hansen, Sørensen og Hoel

Neste hytte sørover er «Russehytta» som ligger i Hermansenskaret
. Dette var en av tre hytter som ble oppført i 1908 av Olofsson, Thuna, Fylkesnes, Nilsen, Nikolaisen og Rudi. Hytta er i dag ikke beboelig.

Videre sørover kommer vi til Husdalen der vi finner «Nilsebu» rett ved stasjonen. Dette er ei lita hytte som er både skakk og skjev men med litt godvilje fortsatt er mulig å bruke til overnatting.

Den sydligste av de gamle hyttene ligger på Koefoedodden og har fått navnet «Rudihytta». Det er lett å se at dette må ha vært en god hytte en gang i tiden selv om den i dag ikke lenger er brukbar som overnattingsplass.

Rudihytta på Koefoedodden

Rudihytta på Koefoedodden

De nye hyttene ligger i all hovedsak på de samme plassene som de gamle og dekker så godt som hele øyas lengde med overnattingsmuligheter.

Lengst i nord ligger dagens «Beisarhytte» eller «Beisarstua» som den opprinnelig het. Denne ble satt opp i 1973 på fundamentene av den gamle hytta som sto der og har etter dette stadig blitt renovert.

Videre sydover kommer vi til Thorkelsenskaret og «Casa Blanca». Dette er en brakke som ble fløyet ned til stedet fra stasjonen i 1986 etter at den var blitt overflødig der. Denne står i dag som en fin mellomstasjon for turgåere og egner seg best til dagsbesøk.

Casa Blanca

Casa Blanca

Den neste hytta er «Bjørnebo» som ligger et steinkast unna «Russehytta». Denne hytta ble satt opp i 1971 og er en av hyttene på øya som oftest blir brukt til overnattingsturer. Den er i god stand og i hytta finnes det stort sett det man trenger for en hyggelig hyttetur.

Bjørnebo med Russehytta i bakgrunnen

Bjørnebo med Russehytta i bakgrunnen

På høyde med stasjonen ligger «Johshytta». Bygget i 1956 av stuerten Johannes Nygård og er øyas eneste hytte på vestsiden.
Ikke ofte i bruk men den er god å ha dersom man må ta i mot båt på denne siden av øya om været og sjøen ikke gjør det mulig med ilandstiging ved stasjonen.

Johshytta. Den eneste hytta på vestsiden av øya.

Johshytta. Den eneste hytta på vestsiden av øya.

På Egsetstranda ble det i 1963 oppført ei lita bu, ”Camp Skakk”, for lagring av skinn.
Dette er ikke ei hytte men vises allikevel godt i terrenget og kan vel gi ly for vær og vind om man trenger det.

Helt i syd ligger «Sørhytta». Denne hytta ble bygget i samarbeid med NP i 1997 og fungerer også som sjømerke da den er utstyrt med blink på taket.
Dette er nok den mest besøkte hytta på Hopen og er i god stand. Man kan se hytta fra stasjonen og det er om lag 7 km. lett gange fra stasjonen langs stranda ned til hytta.

1 tanke om “Hyttene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.