Sommeren 2019 – Del 5

Vi lovte jo våre lesere …. Vel, lesere er jo flertall. Nå vet vi jo ikke akkurat om vi har så mange lesere da. Hvem i alle dager har hørt om Hopen? Det er jo bare DU…..altså leseren. Så da starter vi på nytt:

Vi lovte jo LESEREN vår at vi skulle skrive litt om dagliglivet på øya. De rutinepregede dagligdagse gjøremål. Hensikten er jo at DU som havnet på siden vår ved en inkurie, skal få litt kunnskap om hva vi egentlig driver med her som belønning for din nyskjerrighet. Vi er altså en meteorologisk stasjon.
Nei, det er IKKE vår skyld at været blir dårlig! …. Bare nevner det. Er nok opp til høyere makter … for dem som velger å tro på det, eller som de mer realitetsorienterte … sola som varmer havet og lufta … dette igjen skaper bevegelse osv. osv. Masse slikt vi ikke kan. Vår jobb er å rapportere været – ikke til rektor… men til værvarslinga i Nord Norge som altså ligger i Nordens Paris… som ikke er i Frankrike. Hmm… Skulle likt å sett Henry Rudi spasere rundt i Paris med en Isbjørn i bånd. Tromsø heter stedet – eller byen. For det er jo en by – selv om de ikke har jernbanestasjon, T-bane, A gjeng og B gjeng. Onkel Skrue hadde med andre ord fått ha pengene sine i fred hvis han hadde hatt bingen sin i Tromsø. Hvorfor tenkte ikke Walt Disney på det!? For ordens skyld: Pengebingen, IKKE grisebingen.

Hæ! Har vi mistet fokus og retning nå… Ok, altså hvor var vi?

Jo, vi rapporterer været. Spesielt dette med skyer er viktig. Type og høyde er sentral informasjon om skyer. Dette er nemlig ikke like lett å se fra en satellitt. I tillegg til vanlige meterologiske data som temperatur og trykk og slikt som registreres automatisk, må vi måle sjøtemperatur og fastslå bølgehøyde.

Bøtta kastes for å dra inn litt Barentshav for måling.

Dette registreres i to forskjellige format kalt Synops og Metar. Synops er vanlige meteorologiske data, mens Metar er meteorologisk data spesielt beregnet på luftfarten. I starten skapte dette litt forvirring, fordi en del begrep har forskjellig betydning i de to systemene.

Met’n legger inn værdata i Synops systemet.

Men alt går seg til. Dataene vi samler inn blir en del av datagrunnlaget som trengs for å gi ut så nøyaktige værprognoser som mulig. Disse målingene foretas hver tredje time døgnet rundt.
Hvorfor kan man bare ikke ha ett system som dekker alt? – spør vel du…
DET var et veldig veldig godt spørsmål…… Har du flere spørsmål?

Eventuell nedbør måles også regelmessig. Dette skjer på en god og velprøvd måte.

Nei, det er ikke kartongvin men nedbør Kenneth heller over i målebegeret.

To ganger i døgnet sender vi også ut værmelding beregnet på fiskeflåten og andre som befinner seg i vårt område. Dette sendes ut både på HF og VHF.

«Alle boote, alle boote das ist Hopen»
Günther går bare nattevakter.

Men stasjonen har også en viktig beredskapsrolle i kraft av sin beliggenhet. Aktiviteten er økende i havområdet. Det er derfor viktig for redningstjenesten og Sysselmannen at det finnes et sted med noe infrastruktur på østsiden av Svalbard. Her kan redningshelikoptere lande og tanke. Mannskapet kan få hvile og mat. Skadelidte kan evakueres hit i påvente av videre transport til Longyearbyen eller fastlandet.

Du tænkt væl foill tank ja!

I tillegg til dette ser vi etter utstyr for Universitetet i Bergen som driver med jordskjelvregistrering, samt Nordlysobservatoriet i Tromsø som driver med….- ja, du gjettet riktig; Nordlys!

Måleutstyr for jordskjelv.
Legg merke til avansert instrument for bølgehøyde måling som står til tørk i skrustikka…?

Håper dette ga et lite innblikk i hva fire fine fyrer driver med i ishavet. FEM!

Dagene raser avgårde…

Share

5 tanker om “Sommeren 2019 – Del 5

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.