Restaurering av badestampen.

Badestampen ble introdusert høsten 2005 her på øya og siden da har den vært et viktig element for velferden for de som bor her oppe et halvt år om gangen. Den ble flydd inn fra kystvakta med Lynx-helikopter 31. oktober, montert ferdig 4. november i garasjen og så tatt i bruk for første gang den 6. november 2005 (kilde: Bjørnar Martin Skarsem Weines som bestilte og monterte stampen på sitt opphold her sommeren 2005). Mange har vært ivrige på å bruke stampen opp gjennom sesongene, mens andre har vært litt mer nøkterne.

Den har levd et omflakkende liv. Den ble plassert ved nedsida av badstua nede på kanten av brinken rett nedenfor sørsiden av hovedbygningen. Etter noen år hadde erosjonen begynt å ta unna grunnen under stampen slik at stamp og badstue ble flyttet noen meter oppover høsten 2013. Dette ble ikke nok slik at stampen ble flyttet til den andre siden av badstua, men til slutt gravde sjøen ut mer og mer av brinken og hele anlegget ble flyttet nord for naustet, ved reservestasjonen. Sommeren 2020 tok daværende besetning fatt på å anlegge nye Hopen badeland, der badstue ble flyttet og satt opp ved fundamentet til det gamle aggregathuset. Stampen ble satt oppe på selve fundamentet. Det ble kort vei til hovedhuset men desto lengre vei ned til sjøen for dem som ville ta et avkjølende og forfriskende bad der.

Tidens tann hadde fart litt hardt med stampen, så i desember 2023 begynte stedlig leder og fagarbeider arbeidet med å restaurer gulvet i stampen. Den hadde begynt å gå i oppløsning.

Fagarbeider i bunnen av stampen. Foto: MS
Testfyring av ovnen. Den holder bra. Foto: MS

Etter noen hektiske dagers arbeid kunne besetningen igjen sette seg i stampen. Og fram til og med nyttårsaften er den blitt brukt hele tre ganger etter at den ble ferdigstilt i romjula 2023. Fyllingen av stampen ble kombinert med en brannøvelse der scenarioet var at stampen stod i full fyr og Bob var savnet. Bob ble funnet og det gikk med mye vann til slukkingen av «brannen» i stampen. Det vannet kom til god nytte senere på kvelden da ilden kontrollert foregikk i ovnen i stedet.

Premierebadet. Foto: MS

6 tanker om “Restaurering av badestampen.

 1. Hei igjen Bjørn Ove:)
  Har sjekket i mine papirer / bilder og ser at stampen ble fløyet inn den 31 oktober 2005 med kystvakten, den var ferdig montert den 4 november, og første gangen bade stampen var i bruk var 6 november 2005, husker det var mye glede med den, ble også brukt nesten hver uke da jeg reiste opp igjen for sesongen 2006- 2007, dere burde kanskje vurdere glassfiber stamp om ikke så lenge? men kos dere videre på håpets øy:)
  mvh
  Bjørnar

  • Hei og tusen takk for oppdatert informasjon, Bjørnar. Det er alltid kjekt å få informasjon fra de som var med og skapte de historiske fakta. Jeg skal oppdatere historikken til Hopen her på hjemmesiden så jeg nå kan krysse av for at stampen er sjekket ut med tanke på rett info. Stampen fungerer veldig bra ennå, ihvertfall nå når vi har fått reparert bunnen av stampen. Nå holder den vannet svært godt og vi badet i samme vannet 3 kvelder på rad. Utrolig deilig når kuldegradene kryper nedover på gradestokken og vinden rusker i hodet når en sitter oppi og holder varmen.

 2. Hei og godt nytt år til dere der oppe på håpets øy, ad bade stampen, den var det jeg som bestilte opp sen på sommeren i 2005, husker vi fikk den fløyet inn med helikopter fra kystvakten sent på høsten, monterte den i garasjen og fraktet den med traktoren til badstuen på brinken, første gangen i bruk fylte vi den med sjøvann, men det var ikke noe og trakte etter, så det ble fylt fra vanntanken etter det, tror nesten den var i bruk hver uke vi var der, så jeg er ikke i tvil at den trenger en opp pussing, lykke til med det og kos dere videre på Hopen:)

  • Hei Bjørnar Martin.
   Artig å høre fra deg. Så det er å forstå at stampen ble tatt i bruk i 2005? I såfall skal jeg oppdatere dette i historiske fakta om stasjonen. Takk for info. Det er morsomt å se at en slik stamp har så lang levetid med god pleie. Den vil nok være til god rekreasjon i åra framover også.

 3. Godt nyttår.

  Dere er ikke riktig kloke, eller kanskje akkurat det.
  Jeg tørr ikke tenke på hvor lenge jeg ville grudd meg.

 4. Godt å lese at stampen har fått sårt tiltrengt oppussing.
  Litt tilleggsinformasjon: Hans Olaf har sørget for litt HMS tiltak da han snekret rekkverket rundt badeplassen, Undertegnede og Per Morten snudde den slik at vi fikk flott utsikt over Barentshavet. Dette var sommerkontingenten 2021:-)
  Ser forsatt dårlig ut med isen…men den er på vei sørover…

  Fortsatt godt opphold

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.