VEDPRODUKSJON PÅ METEOROLOGISK ISHAVSTASJON

Følgende innlegg er forfattet av vår eminente kjøkkensjef, Erland, undertegnede tar intet ansvar for hans skriverier.

Årets vedproduksjon er i gang på øya Hopen, og alle mann bidrar.

Stranda og øvrige områder rundt stasjonen er ryddet for tømmer, stokker og annen rakved som er kommet inn med høst og vinterstormer, mesteparten fra Sibir. Her på øya er jo høyeste vekst bare noen cm, så vi er avhengig av drivtømmer for produksjon. Her kuttes det opp til ved av fin årgang, og selvfølgelig litt utenfor Norsk standard, med flere sorteringer.

Hytteved: Fin saftig ved, 60% fuktighet, ujevn størrelse 10-35 cm. Eim av furu, litt markspist, men kjøttfull, godt saltet.

Hverdagsved: Helt grei blandingsved, 40 % fuktighet, 20-30 cm. Gråskjær, godt saltet.

Helgeved: Flott sortering, lys farge, barkfri, 30% fuktighet, 30 cm, middels saltet og øksekløvd.

Juleved: Ekstra flott sortering, kvistfri, rød farge, avsaltet og kun Sibirsk lerk. Badstutørket, 20 % fuktighet, 30 cm, lukt av nellik & karve. Håndsaget og øksekløvd.

 

Opplegg og tørking er i gang, men med årets store produksjon, 500-1000 sekker, skorter det nå på tørkeplasser. Alle tilgjengelige ‘’ tørkerom’’ er fylt opp, i tillegg til ytterveggen på tankanlegget, terrassen utenfor kjøl/fryserom, malingsboden, kaldtlageret, naustet og badstua. Vi er nå tomme for vedsekker og venter på ny forsyning. Det kom inn forslag fra et besetningsmedlem om at hver mann kunne plassere 50 sekker ved på egen lugar, dette antallet ble forkastet, men enighet om halvparten av antallet kunne la seg gjøre. Bare man kommer frem til senga og klesskapet er det greit.

Ellers er besetningen åpen også for salg av denne kvalitetsveden av flott gammel årgang. Når man kan få 400 nkr. for 1 ltr brevann i Longyearbyen, må det la seg gjøre å få en 1000 lapp pr. sekk med Hopenved, dette inkluderer et kort med bilde av tømmerhoggerne på Hopen, 4 hardbarka karer fra Norges siste virkelige ishavsøy.

Ta kontakt for en god vedprat, og et godt tilbud!

Share

3 tanker om “VEDPRODUKSJON PÅ METEOROLOGISK ISHAVSTASJON

 1. Hei!

  Ønsker oss gjerne;

  -10 slike med nellik og karve
  – 30 sekker med helgeved
  – 50 sekker hytteved.

  Vanker det noe rabatt med tanke på antallet? Og når kan vi forvente varene?

  Hilsen oss her
  «Down Under»

 2. Ja, levering ingen problem. Har nå betydelige mengder på øya. Men kun betaling på forhånd, er så mye luringer rundt omkring sørover. Rabatt snakker vi ikke om, har nå bestillinger fra flere kontinenter som er sendt av allerede.
  Fortsetter pågangen slik, blir vi nok å øke prisen, stor etterspørsel, høy pris.
  Juleveden blir jo levert i røde sekker med grønn sløyfe og kort. Blir sendt når vi har pængan på konto, sendt sjøveien, lenket i sammen og adressert. Når de er på høyde med Bjørnøya, må dere regne ut selv, strømforhold, distanse, vær og vind. Hilsen Hoggera på Hopen. Flere bilder av stabler på stabler av ved vil bli publisert i nærmeste fremtid. Har en søknad inne til Statsbygg om en lokalitet med tørker, nybygg på 400-500 m2, regner med at vi får det inn i revurdert budsjett i år, som hastesak.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *