Gåsa er kommet

Tekst og foto: Bjørn Ove Finseth (BOF)

Det er alltid spennende å følge med når de ulike fuglene kommer tilbake til øya etter vinteren. Noen er her hele vinteren som for eksempel havhest og polarlomvi. Så har krykkjene, polarmåken og snøspurven kommet tilbake etter hvert. En og annen «sjeldenhet» dukket også opp: Dompapp hunn, stær hann og bjørkefink hann. De er ikke å se her lengre.

Hvitkinngås

Dagen før grunnlovsdagen, dukket de første gjessen opp. Flere flokker fløy over stasjonen her på ettermiddagen og kvelden den 16. mai. I dagene som fulgte satt de ofte på sletta over Krykkjeberget sør for stasjonen, oppe på Bjørnslettas nordøstkant og enkelte satte seg litt nærmere stasjonen. På vestsiden rastet både hvitkinngås og kortnebbgås før de forflytter seg videre nordover til øyene nord for Hopen.

Hvitkinngås
Hvitkinngås
Hvitkinngås
Kortnebbgås
Kortnebbgås
Kortnebbgås
Kortnebbgås og hvitkinngås
Hvitkinngås

Polarreven/fjellreven koser seg også nå. Den lusket oppe i klippene over gjessa men den skrek mye da den lurte på hvem fotografen var.

En polarlomvi fløy over hode på reven

Ærfuglene har også kommet for fullt og nå har ærfuglparene samlet seg i sjøen utenfor stasjonen, i påvente av at snøen skal smelte så de kan få lagt seg på reira ved husveggene.

Fortsatt er det stor aktivitet i fuglefjellet på vestsiden av Kollerfjellet. Det er tusenvis av polarlomvi som holder til der oppover i smale hyller på klippeveggene mens de i flokkevis flyr ut og inn i fjellet fra fiskefeltene utenfor.

Polarlomvi på vei inn i fuglefjellet fra fiskefeltet.
Et par polarmåker følger med om det skulle være noen polarlomvi som blir skadet, syk eller dør oppe i fjellet. De blir da mat for polarmåkene.
Her er det om å gjøre å klamre seg fast.
Det er trangt om plassen til polarlomviene. Og det er på disse hyllene de legger eggene og mater opp ungene til de er klare til å hoppe utfor kanten og ned på sjøen.