35 år siden flystyrt på Hopen


Den 28. august 1978 fløy et sovjetisk Tupolevfly med en besetning på 7 personer inn i fjellveggen, ca 2 km sør for stasjonen på Hopen. Alle 7 om bord omkom og vrakrester ble funnet i fjellsiden ned mot sjøen, samt oppe på platået Heniesalen
. Noen dager ble de en spent situasjon i området da sysselmannen på Svalbard ville undersøke det som hadde skjedd samtidig som et sovjetisk skip med 2000 soldater om bord la seg til utenfor øya
. Til slutt ble det til at to representanter for Sovjetunionens ambassade og konsulat i Oslo ble med sysselmannen som observatører i sine undersøkelser

supplemental therapy. How long does cialis last? • The cardiac risk of sexual activity, in patients.

. Når dette var over fikk mannskapet om bord i det sovjetiske skipet gå i land og hente vrakdeler
.
Årsaken til at flyet fløy i lav høyde over øya ble ikke funnet og er fortsatt et mysterium. Det er synd at 7 mennesker måtte gi sitt liv i ulykken som i dag skjedde for 35 år siden.

Stasjonssjefen og kokken gikk en tur bort til området der hendelsen skjedde og mintes ulykken til ære for de omkomne og deres pårørende.

I tåka øverst på bildet fløy flyet inn i fjellveggen. Vrakrester kan sees både oppe på toppen og i siden under. En kan skimte deler på dette bildet.
I tåka øverst på bildet fløy flyet inn i fjellveggen. Vrakrester kan sees både oppe på toppen og i siden under
. En kan skimte deler på dette bildet.

 

 

 

 

 

 

 

Det var et fly av denne typen som krasjet i fjellsiden på Hopen i 28. august 1978.

Det var et fly av denne typen som krasjet i fjellsiden på Hopen i 28. august 1978.

 

Du kan lese mer om denne flytypen på Wikipedia.

 

 

 

1 tanke om “35 år siden flystyrt på Hopen

  1. Hei, og takk for sist. Er nå forlengst tilbake på det «oppskrytte fastlandet». Det var virkelig trivelig og interessant å besøke dere, men jeg må visst bli flinkere til ¨få lufta ut av overlevelsesdrakta neste gang 😉 .
    Har nå begynt å utforske nettsida deres. – Mye bra, mye bra! – må visst ta en sjau med min egen side, – den har ligget brakk lenge nå….
    Interessant med denne historien om Tupolev’en. Selv om det var midt i den kalde krigen, var jeg visst opptatt av andre, ting den gangen, så da dere fortalte om episoden da jeg var oppe hos dere, trigget det bare et svakt minne, (kanskje bare jeg hadde lest om det i Hopen-boka) – skremmende!
    Ha det godt, fortsett med flott hjemmeside, og kos dere resten av sesongen!
    Vidar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.