Et snev av England på Hopen

Hopen ble i 1613 oppdaget av hvalfangeren Thomas Marmaduke fra Hull i England og ga den sitt navn etter skuta han seilte på, Hopewell. Dette ble markert i 2013 med en jubileumsmiddag, nytt skilt på kaldtlageret og navngiving av et skar vest på Bjørnsletta til Marmadukeskaret.

Derfor er det naturlig at kokken lar seg inspirere av at Marmaduke kom fra England og har denne uka satt opp flere retter med engelsk opprinnelse/tradisjon.

Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Onsdag ble det servert Sheperds pie som er en landsens kjøttgryte med småskåret kjøtt og grønnsaker i en saus smakssatt med HP-saus (Brown Sauce) og Worchestersiresaus. Gryta has i ei ildfast form og dekkes med potetstappe og stekes i ovn. Som tilbehør ble det servert en tradisjonell, engelsk «gravy» av løk og Brown Sauce.

 

Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Sticky Toffee Pudding er en annen tradisjonell rett fra England. Det er en slags kake med mye dadler i røra. Greit å få brukt opp daddelrester fra jula på denne måten. Over kaken helles en tykk karamellsaus – sticky toffee. Servert varm med iskrem til så gikk den raskt unna. Med andre ord det var en vellykket rett.

 

På lørdag står den tradisjonelle Fish and Chips på menyen, denne gangen med «mushy pees» en variant av ertestuing etter Jamie Olivers oppskrift. Med øl i frityrrøra blir fisken smakfull og god.

Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Share

Kokekurs i mørketida

Mørketida kan bli lang her oppe ved kanten av Nordpolen, og da er det mange måter en kan motvirke dette. Noen finner på å fordype seg i ulike hobbyer som kanobygging, snekkerverkstedsnekkering, knivmaking, surfebretthøvling og andre nyttige og unyttige gjøremål. I vinter har en ny aktivitet sett dagens lys.

I og med at kokken denne vinteren har et levebrød på fastlandet som faglærer i kokkfag og lærer ungdom i kokekunstens mange hemmeligheter, ble det annonsert tilbud om kurs i matlagingsteknikker. Denne fredagen stod biff og bearnaisesaus på menyen og det ble derfor gitt opplæring i å lage en ekte bearnaisesaus og steke den perfekte biffen.

Ved trekaffen fikk «kokkelærlingene» utdelt et ark med framgangsmåter og forklaringer på hvordan en skulle gå fram, slik at en kan ta det med seg hjem etter oppholdet her på Hopen også.

"Lærlingen" Haftor får kyndig veiledning av faglærer Bjørn Ove Foto: Tom Erik Glomsrud

«Lærlingen» Haftor får kyndig veiledning av faglærer Bjørn Ove
Foto: Tom Erik Glomsrud

 

 

 

 

 

 

 

 

Når middagstid nærmet seg ble det trangt rundt komfyren da hver og en skulle lage sin egen bearnaisesaus fra grunnen av og steke sin egen biff. Litt klabb og babb med å skille eggeplomme fra eggehviten samt første forsøk på å vispe eggeplomme og bearnaiseessens over vannbad som ble til eggerøre, men resten gikk veldig bra. Både Tom Erik, Haftor og Ragnar ble fornøyd med resultatene og koste seg med biffmåltidet etterpå. Enkelte ble så fornøyde med sin innsats, at det ble stolt annonsert på sosiale medier.

 

Haftor i dyp konsentrasjon når bearnaisesausen skal spees med smeltet smør. Foto: Tom Erik Glomsrud

Haftor i dyp konsentrasjon når bearnaisesausen skal spees med smeltet smør. Foto: Tom Erik Glomsrud

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hva som vil bli gjenstand for neste læringsaktivitet på kjøkkenet på Hopen er ikke bestemt ennå men det falt i mersmak så motivasjonen er på topp.

Share

Isbjørn-rush i jule- og nyttårshelga

Godt nyttår til alle kjente og ukjente der ute i den store verden.

Her på Hopen har vi feiret en stille, men god jul og nyttår. Mye god mat og hygge reduserte hjemlengselen. Og med et plutselig rush på isbjørn på stasjonen, med nærkontakt med polarreven og fargesprakende nordlys på en månebelyst himmel har tiden fra jul til nå vært opplevelsesrik.

Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Iversenfjellet med Nordlys over seg. Foto: Bjørn Ove Finseth

 

 

Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Nordlys over Bjørnsletta.   Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Werenskioldfjellet i månelys.  Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Knulterodden med havis.   Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Stasjonsreven Mikkel.   Foto: Bjørn Ove Finseth

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det har et par dager vært opptil 6 isbjørn innom stasjonen, hvorav ei binne med to toårsunger. En annen dag kom det ei binne med en ettåring (eller det vi mener kan være en ettåring for den var ganske stor men ikke så stor om toåringene som hadde vært innom før her). Så det har blitt litt hektiske tider her med å jage vekk isbjørn som vil besøke den trivelige stasjonsbetjeningen.

Foto: Bjørn Ove Finseth

Isbjørnbinne med to toåringer ligger og hviler på isen 100 meter ut fra Stasjonen.  Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Isbjørn ved Kulturhytta.   Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Kloremerker i snøen der isbjørn har ligget. Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Isbjørnbinne med to toåringer forlater hvilestedet på Helipaden. Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Isbjørnbinne med to toåringer har lagt seg til for å sove på helipaden. Foto: Bjørn Ove Finseth

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Når isen først la seg startet arbeidet med å måle tykkelsen på isen. Vi har så langt fått til to fullverdige målinger, men nå har isen blitt brutt opp av bølger så det blir vanskelig å måle isen utpå havet nå.

Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

Foto: Bjørn Ove Finseth

 

Share