Godt nyttår fra Hopen

Vi har hatt en fin og rolig julefeiring her på Hopen, med mye, god mat, spill, turer og hyggekvelder sammen. Nå står nyttårsfeiringen og i år er det fagarbeideren som må trå til med nyttårsmiddagen. Det blir en suksess. Skiføret holder på å ta seg opp så de første sporene er satt på øya. Et sett halvveis opp mot Trollkaillen men pga innkomende lavt skydekke med snø så ble ikke toppen nådd. Et litt dårlig bilde av stasjonen i mørket ble tatt og så gikk sporet videre til vestsiden av Bjørnsletta. Åpent hav på vestsiden av stasjonen for tiden.

Siff ser ned på stasjonen og ønsker alle et godt nyttår.

God jul fra oss på Hopen meteorologiske stasjon

Da var golvet vasket, treet pyntet, ribba stekt, julekakene bakt og godteriet funnet fram og vi kan ta en velfortjent julefeiring her på 76 grader nord. Isen som begynte å bygge seg opp i bukta utenfor stasjonen er nå begynt å brytes opp igjen. Det er ingen spor eller tegn etter isbjørn så det kan se ut som at vi får en stille og rolig julehelg, dog med noen alltid på vakt, enten det er med værobservasjon, hundetjeneste eller på kjøkkenet.

For øvrig var vi ute og hogget det siste, levende grantreet på øya. Det står nå inne, velpyntet, og sprer en god duft av norsk skog her i huset.

Julebesøk

Tradisjonen tro, ble det et julebesøk fra Longyearbyen i år også. Første forsøk torsdag 14. desember, ble kansellert pga dårlig vær. Forsøk nummer to ble en suksess. Et helikopter fra CHC Helikopter Service i Longyearbyen var fyllt opp med forventingsfulle folk fra Sysselmesterens kontor og fra Longyearbyen kirke.

Etter en kort presentasjonsrunde og mingling i stuene på Hopen, ble gjestene invitert på en hyggelig julelunsj. Tilbakemeldingene var at dette smakte godt, så folka på Hopen hadde gjort en god jobb denne gangen også.

En enkel julelunsj ble servert. Foto: BOF

Så ble det synging av julesanger fra Arktisk julesanghefte, både samlet og som gruppevis. Det var god kvalitet på syngingen så taket nesten hevet seg.

Det ble framsagt hilsen fra Sysselmesteren og prest Siv. Sistnevnte leste juleevangeliet også.

Julebesøk og Hopenianerne samlet foran isbjørnskinnet. Foto: CHC Helikopter Service-crew.

Etter en tur i suvenirbutikken ble det tatt farvel og gjestene ble fløyet tilbake til Longyearbyen.

Fartøyet gjøres klart for avgang. Foto: BOF

Besetningen på Hopen vil takke gjestene for et hyggelig besøk og gavene de bragte med seg. Vi ønsker hele samfunnet på Longyearbyen en riktig god jul.

Sikkerhet i høysetet

Når en velger å bosette seg på ei slik øy langt unna alle redningsetater, må vi klare oss selv. Vi begynte allerede nede på fastlandet før vi reiste opp med kursing i førstehjelp, isbjørnatferd, våpenteori og sikkerhetsregler for drift av stasjonen. Her oppe finnes det instrukser for sikkerhet for all aktivitet som vi må sette oss inn i og kvittere ut. Det har vi gjort nå. I tillegg har vi gjennomført en rundtur på stasjonen for hvor vi finner redningsveier, slukkingsutstyr og førstehjelpsutstyr. Vi har trent på å koble opp agregat og vannslanger og vi har trent på skyting mot blink. Det gjenstår en del terping/repetisjon på flere elementer men vi har en basis som forhåpentligvis vi ikke skal få bruk for, men er klare om det skulle oppstå noe.

Jørn Inge og Jon tester aggregatet. Vi fikk start på den. Foto: BOF
Martin har testet vannslangen. Foto: BOF
Godkjent samling mot blink og fire skudd. Foto: BOF