APRILSNARR – Ornitologisk sensasjon ved Hopen – APRILSNARR

Det kan se ut som at det var få som gikk på vår aprilspøk i år. Det er jo bra at kunnskapen hos folk er såpass bra at de kunne utelukke dette som en sannhet. Under ser du hele innlegget vi hadde som aprilspøk:

Av og til dumper det innom en og annen sjeldenhet på fuglefronten, som oftest har det vært sterk sørlig vind som har tatt med seg svarttrost, bokfink, brushane og andre fugler som til vanlig ikke skal være her oppe. Dette piffer opp hverdagen for den som er litt interessert i fugler.

Jørn og Martin er på vei ut på isen for å måle istykkelsen. Pingvinene befant seg et par hundre meter utenfor de på bildet her. Jon følger med fra land. Foto: BOF

I forrige uke var vi ute og målte istykkelsen for andre gang (se tidligere innlegg på det: https://hopenmeteo.no/?p=8173) og da oppdaget de to som var ute på isen et par fugler rett utenfor dem. De trodde det var lomvi men da de ikke var de beste til å gjenkjenne fuglearter så var de veldig i tvil. De tok noen bilder og varslet de på land om det. Bjørn Ove som er den som har mest erfaring med å kjenne igjen fugler tok turen ut på isen for å sjekke. Med kameraet klar fikk han sneket seg innpå dem såpass at det ble noen gode bilder. Han skjønte med en gang at dette ikke var noen lomvi. Faglitteraturen måtte sjekkes inne på stasjonen og bildene ble sendt til eksperter på fugler. Etter et par dager ble vi enige om at dette var ikke lomvi men pingvin. Men pingviner skal jo ikke være her oppe. Noe var galt.

De to adeliepingvinene. Bildet ble tatt med zoomlinse da vi ikke torde å gå mye nærmere for ikke å skremme dem. De hadde tydeligvis vært der en stund da de har lagt igjen ekskrementer. Foto: BOF

Vi ringte Norsk polarinstitutt og fikk tak i noen som kan dette med fugler. De også ble veldig forundret og trodde vi drep ap med dem. Vi måtte bedyre at dette var det vi hadde sett ute på isen og at bildene er ekte. De opplyste at dette lignet veldig på Adeliepingviner som normalt holder til i Antarktis. De ante ikke hvordan de hadde kommet seg opp til Arktis. Flere hypoteser ble drøftet men alle var like usannsynlig. Er dette et resultat av klimaendringene? Fremtiden vil vel vise.

Fotografen listet seg litt nærmere og med zoonlinsa fikk han et blinkskudd av dem enkeltvis. Foto: BOF
Den andre pingvinen. Bildene var til god hjelp for ekspertene til å identifisere arten. Foto: BOF

Vi holdt øye med pingvinene et par dager før de forsvant etter to netter. Siden har vi ikke sett dem. Vi vet ikke om isbjørn har tatt dem eller om de er på vandring utover isen, nordover eller sørover. Det kunne se ut som at de var i godt hold så de har måttet finne noe mat i området. Vi har i samråd med ekspertene holdt tett om dette inntil nå for å sikre at vi ikke skulle si noe feil. De vurderer å sende opp forskere med helikopter for å prøve å finne dem og få merket dem med radiologger/gps-sendere for å følge deres ferd, men vi har forstått det sånn at det er ikke tatt endelig avgjørelse på dette. Vi skal holde dere oppdatert når vi vet noe mer.

5 tanker om “APRILSNARR – Ornitologisk sensasjon ved Hopen – APRILSNARR

  1. Isbjørnene klarer ikke å ta disse smarte levningene. Når de er to så villeder de fienden.Det er mye isbjørn der de kommer fra.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.