Nye fugler har ankommet Hopen

Tekst og foto: BOF

Denne tiden er en spennende tid for den som liker å titte på på fugler. På morgenen i dag dukket det opp en dompapp hunn plutselig. Den satt på taket til Kaldtlageret før den fløy forbi helipaden. Den kom tilbake igjen og undersøkte fuglebrettet som vi ikke har lagt inn mat ennå. Så da var det et varsel om at så må gjøres. Den satte seg på vinduskarmen i karnappet og hakket på ruta. Nesten som for å varsle at jeg vil ha mat. Etter der fløy han til den andre siden av karnappet og satt på snøen der og lette etter mat.

Umiddelbart etter at dompappen fløy forbi helipaden, oppdaget Bjørn Ove en flokk med fugler som fløy under Trollkaillen. Det var en flokk på ca 60 alkekonger som nå var kommet tilbake. Det er alltid oppmuntrende å høre lattertrillingen deres når de flyr eller sitter i ro i klippene under Trollkaillen.

Så hva blir den neste sommergjesten som dukker opp her? Følg med, følg med.

Ung jypling på besøk og fikk voksenopplæring

De aller fleste isbjørnene vi har møtt i løpet av vinteren, har oppført seg bra og holdt avstand fra oss. Av og til har det vært noen som ikke har latt seg skremme så lett og noen har vært ganske så agressive. Heldigvis har de til slutt latt seg skremme og farlige situasjoner har oppstått. Torsdag 18. april fikk stasjonen besøk av en ganske så ung og uerfaren isbjørn.

Bjørn Ove hadde gått en tur på ski opp på Werenskioldfjellet sammen med Ymer og Siff. Da han kom tilbake og nådde toppen av den 200 meter lange skrenten ned til Bjørnsletta, ble han var en isbjørn som gikk ned på østkanten av Bjørnsletta, sør for Husdalen. Den tok sporene til skiløperen og hundene og begynte å gå mot skrenten.

Isbjørnen løp ned på Bjørnsletta. Foto: BOF

Bjørn Ove fikk varslet stasjonen så de kunne følge med også. Hundene så isbjørnen og begynte å gå nedover mot den, samt at skyggen av Bjørn Ove som veivet med hendene traff akkurat der isbjørnen var. Da ble den skremt og løp innover sletta men halveis innpå snudde den og gikk ned på Antennesletta rett overfor Fuglefjellet sør for stasjonen.

Foto: BOF
Foto: BOF

Så gikk den mot stasjonen og ble til slutt jaget ut på isen med signalpennskudd. Nå var det trygt for Bjørn Ove å komme ned igjen.

Martin og Jon står og ser på isbjørnen ved stasjonshuset og tar bilder av den derifra. Foto med mobilkamera på lang avstand, derfor dårlig oppløsning. Foto: BOF
Isbjørnen studerer skiltet med isbjørn på. Kanskje den trodde det var dens mor? Foto. Jon Dørmenen
Bjørn Ove og hundene ser på isbjørnen fra toppen av skrenten av Werenskioldfjellet. Det var rimelig god oversikt derifra. Foto: Jon Dørmenen
Bjørn Ove tar skikken der han er. Her etterligner han isbjørnene som ofte aker ned bakker og skrenter. Han torde ikke å ake ned med hodet først, som isbjørnene oftest gjør. Foto: Jon Dørmenen
Hundene syntes det var moro at Bjørn Ove akte også. Foto: Jon Dørmenen

Den la seg til langt ute på isen, men kom inn til stasjonen igjen og tok en runde på sørsiden og opp på Antennesletta før den kom ned igjen.

Foto: BOF
Foto: BOF
Foto: BOF

Da ble den skremt av gårde med skudd fra signalpistol og den gikk nordover på isen. Den prøvde å ta noen polarmåker som satt på isen og hvilte, men de bare lettet på seg og satte seg ned et annet sted. De hadde full kontroll på den. Denne krabaten har nok mye å lære om hva som er trygge steder å gå og hva som kan egne seg som mat. Det er mulig at denne nettopp er blitt forlatt av sin mor og at den derfor var veldig usikker.