Annerledesdag på Hopen

Tekst: BOF

Nå er det meste unnagjort av det som skal gjøres før den nye besetingen kommer opp og avløser oss. Nå nyter vi finværet som stikker innom og gir oss nye muligheter til å nyte havet, nyte en skitur eller andre aktiviter i denne naturen.

Foto: BOF. Finvær da båten viste seg sør for øya.

For noen uker sider fikk vi en henvendelse fra cruiseskipet National Geographic Resolution, om de fikk komme på land hos oss. Etter litt fram og tilbake, sa vi ja til besøket og søndag 26. mai kom ca. 100 turister og guider på land.

Foto: BOF
Foto: BOF
Foto: Jon Dørmenen

Først ble vi invitert om bord på lunsj. En av oss ble igjen på stasjonen for det må alltid være en her og ta seg av det som skal gjøres her. Det ble omvisning på båten, blant annet på brua, der den norskættede kapteinen Heidi Norling fra Stockholm viste rundt. Så ble det lunsj ved kapteinens bord. Tre retter fra meny kunne velges. Vi presenterte oss i salongen og ønsket turistene velkommen på land, samt om ting de måtte passe på. Blant annet at hundene ikke ble nedrent av mange mennesker på en gang.

Foto: BOF. Stefano Pozzi fra Italia men snakket godt norsk, var ekspedisjonsleder og hentet oss for at vi skulle få komme ombord.
Foto: Jon Dørmenen. Martin, Stefano og Jørn på vei ut til båten.
Foto: Jon Dørmenen. Martin og Jørn med Hopen meteorologiske stasjon i bakgrunnen.

Etterpå ble vi fraktet på land sammen med guidene som skulle ivareta turistenes sikkerhet på land.

Foto: Jon Dørmenen
Foto: BOF. Så var lunsjen over og først kom guidene på land.

Så kom turistene i to omganger. Det ble mulighet til å handel suvenirer i garasjen, samt at det var satt opp en tv-skjerm som viste bilder fra oppholdet vårt her på øya. Bjørn Ove holdt en kort orientering på engelsk om øyas historie, hva vi gjør her og om dyre- og fuglelivet. Det ble svart på spørsmål fra nysgjerrige turister også.

Foto: Jon Dørmenen. Det ble vist film om isbjørn på Hopen i garasjen og mange syntes det var spennende å se. Skipets kaptein, Heidi Norling, helt til høyre i bildet.

Noen av turistene ble fulgt av guidene opp på Trollkaillplatået og ned igjen. Været var fint selv om det skyet over noe utover dagen.

Foto: BOF. Første gruppe med turister på vei opp på Trollkaillplatået.

Da begge partiene med turister hadde fått mulighet til å komme i land, ble vi igjen invitert om bord til drinker, svare på spørsmål fra turistene og en omvisning i maskinrommet. Nå ble den som var igjen først med om bord også.

Foto: Jon Dørmenen. Klar for å bli fraktet ut til båten.
Foto: BOF. Programmet for turistene. Vi deltok i recap kl 18.15.
Foto: Jon Dørmenen. Vi ble servert drinker i salongen og slo av en liten prat med noen av gjestene. Erlend Follstad jobber som guide om bord og kjenner Jon fra før. De har møttes i Longyearbyen for mange år siden, og Erlend hadde besøkt Hopen en gang for 20 år siden.
Foto: BOF. Kontrollrommet som styrer maskinene ombord.
Foto: Jon Dørmenen
Foto: BOF. Maskinsjefen Kamile, viste oss rundt.
Foto: Jon Dørmenen. Jon i maskinrommet.
Foto: BOF. Kveldssola over Bjørnsletta i det vi skulle gå ombord i lettbåten for å bli fraktet inn til land.
Foto: BOF. Jørn nyter sola ombord i lettbåten mens vi fikk se skipet fra sjøsiden.
Foto: BOF

Gåsa er kommet

Tekst og foto: Bjørn Ove Finseth (BOF)

Det er alltid spennende å følge med når de ulike fuglene kommer tilbake til øya etter vinteren. Noen er her hele vinteren som for eksempel havhest og polarlomvi. Så har krykkjene, polarmåken og snøspurven kommet tilbake etter hvert. En og annen «sjeldenhet» dukket også opp: Dompapp hunn, stær hann og bjørkefink hann. De er ikke å se her lengre.

Hvitkinngås

Dagen før grunnlovsdagen, dukket de første gjessen opp. Flere flokker fløy over stasjonen her på ettermiddagen og kvelden den 16. mai. I dagene som fulgte satt de ofte på sletta over Krykkjeberget sør for stasjonen, oppe på Bjørnslettas nordøstkant og enkelte satte seg litt nærmere stasjonen. På vestsiden rastet både hvitkinngås og kortnebbgås før de forflytter seg videre nordover til øyene nord for Hopen.

Hvitkinngås
Hvitkinngås
Hvitkinngås
Kortnebbgås
Kortnebbgås
Kortnebbgås
Kortnebbgås og hvitkinngås
Hvitkinngås

Polarreven/fjellreven koser seg også nå. Den lusket oppe i klippene over gjessa men den skrek mye da den lurte på hvem fotografen var.

En polarlomvi fløy over hode på reven

Ærfuglene har også kommet for fullt og nå har ærfuglparene samlet seg i sjøen utenfor stasjonen, i påvente av at snøen skal smelte så de kan få lagt seg på reira ved husveggene.

Fortsatt er det stor aktivitet i fuglefjellet på vestsiden av Kollerfjellet. Det er tusenvis av polarlomvi som holder til der oppover i smale hyller på klippeveggene mens de i flokkevis flyr ut og inn i fjellet fra fiskefeltene utenfor.

Polarlomvi på vei inn i fuglefjellet fra fiskefeltet.
Et par polarmåker følger med om det skulle være noen polarlomvi som blir skadet, syk eller dør oppe i fjellet. De blir da mat for polarmåkene.
Her er det om å gjøre å klamre seg fast.
Det er trangt om plassen til polarlomviene. Og det er på disse hyllene de legger eggene og mater opp ungene til de er klare til å hoppe utfor kanten og ned på sjøen.

HIPP HIPP HURRA

Gratulerer med dagen fra Hopen meteorologiske stasjon

Det ble en litt uvanlig dag her på Hopen denne 17. mai-feiringen. For en stund siden inviterte vi KV Svalbard hit til øya for å feire dagen sammen med oss. De takket ja til det og med litt vanskelige landgangsforhold med is i oppløsning, klarte ca 40 personell fra KV Svalbard å komme i land. Vi kan ikke se at det noen gang har vært så mange på stasjonen her en 17. mai tidligere.

Foto: BOF
Foto: BOF

Dagen opprant med heisflagging som seg hør og bør. Sånn midt på dagen ble det servert champagne-brunsj med varme og kalde snitter, frisk frukt og boblende drikke.

Foto: BOF
Foto: Jon Dørmenen

Utpå ettermiddagen kom personell fra KV Svalbard i land og det ble gått 17. mai-tog fra gådsplassen til helipaden. Der ble det en stopp der vi sang nasjonalsangen. Så ble det å marsjere tilbake til gårdsplassen der leker både ute og inne ventet.

Foto: Jon Dørmenen
Foto: Jon Dørmenen
Foto: Jon Dørmenen
Foto: BOF
Foto: BOF
Foto: BOF
Foto: BOF
Foto: BOF

Ute ble det adgang til å skyte med luftgevær på møtende isbjørn, dra en hvalross, kaste på boks og utforkjøring med lenestolkjelke. Noen valgte å ta et bad i stampen og badstue. Innendørs ble det mulighet for å spille kurrong og biljard, samt det ble servert nystekte donuts, sjokoladeboller, sjokoladekake, passionsfruktmakroner, kaffe, te og brus. Selvsagt var butikken åpen for de som ville handle med seg suvenirer hjem herifra.

Foto: Jon Dørmenen
Foto: Jon Dørmenen
Foto: Jon Dørmenen
Foto: Jon Dørmenen
Foto: Jon Dørmenen
Foto: Jon Dørmenen

Etter noen trivelige timer med besøk, dro personellet ut til KV Svalbard for grilling der. Vi ble invitert ombord til å delta i grillingen, men sjøforholdene forverret seg så vi valgte å være på land og grille selv.

Dagen begynte med knall sol og lite vind, men det skyet til litt utover dagen og vinden tok seg opp litt. Alt i alt ble det en flott feiring av nasjonaldagen.

Tekst: BOF

Praktærfugl på besøk

Tekst og foto: BOF

Isen forsvant sakte men sikkert og når det ble åpninger i isen, kom ærfuglene flygende inn også. Etter hvert som isen forsvant helt, svømte de helt inne ved iskanten som ligger igjen noen meter ut fra land. I kikkert kunne vi se flere praktærfugl, hanner. På det meste var det 8 individer av arten, både voksne hanner og unge hanner. Det kan godt hende at det er hunner i flokken også men de er vanskeligere å sjelne fra de vanlige ærfuglhunnene.

Her er det flere praktærfugl. Kan du finne dem? På dette bildet skal det ihvertfall være 5 stk, voksne og unge.

Gratulerer med dagen, Martin!

Så ble det tid for siste bursdagsfeiring her oppe i isødet. Martin fylte år den 13. mai og den ble som vanlig, behørig feiret. Det ble både bursdagskake og ønskemiddag, pølsefest. Gassgrillen ble funnet fram og pusset etter vinteropplaget og pølsene ble grillet. I tillegg ble det en overraskelsesdessert. Jubilanten virket som han var fornøyd med dagen.

Vi gratulerer igjen med dagen, Martin!