Restaurering av badestampen.

Badestampen ble introdusert høsten 2005 her på øya og siden da har den vært et viktig element for velferden for de som bor her oppe et halvt år om gangen. Den ble flydd inn fra kystvakta med Lynx-helikopter 31. oktober, montert ferdig 4. november i garasjen og så tatt i bruk for første gang den 6. november 2005 (kilde: Bjørnar Martin Skarsem Weines som bestilte og monterte stampen på sitt opphold her sommeren 2005). Mange har vært ivrige på å bruke stampen opp gjennom sesongene, mens andre har vært litt mer nøkterne.

Den har levd et omflakkende liv. Den ble plassert ved nedsida av badstua nede på kanten av brinken rett nedenfor sørsiden av hovedbygningen. Etter noen år hadde erosjonen begynt å ta unna grunnen under stampen slik at stamp og badstue ble flyttet noen meter oppover høsten 2013. Dette ble ikke nok slik at stampen ble flyttet til den andre siden av badstua, men til slutt gravde sjøen ut mer og mer av brinken og hele anlegget ble flyttet nord for naustet, ved reservestasjonen. Sommeren 2020 tok daværende besetning fatt på å anlegge nye Hopen badeland, der badstue ble flyttet og satt opp ved fundamentet til det gamle aggregathuset. Stampen ble satt oppe på selve fundamentet. Det ble kort vei til hovedhuset men desto lengre vei ned til sjøen for dem som ville ta et avkjølende og forfriskende bad der.

Tidens tann hadde fart litt hardt med stampen, så i desember 2023 begynte stedlig leder og fagarbeider arbeidet med å restaurer gulvet i stampen. Den hadde begynt å gå i oppløsning.

Fagarbeider i bunnen av stampen. Foto: MS
Testfyring av ovnen. Den holder bra. Foto: MS

Etter noen hektiske dagers arbeid kunne besetningen igjen sette seg i stampen. Og fram til og med nyttårsaften er den blitt brukt hele tre ganger etter at den ble ferdigstilt i romjula 2023. Fyllingen av stampen ble kombinert med en brannøvelse der scenarioet var at stampen stod i full fyr og Bob var savnet. Bob ble funnet og det gikk med mye vann til slukkingen av «brannen» i stampen. Det vannet kom til god nytte senere på kvelden da ilden kontrollert foregikk i ovnen i stedet.

Premierebadet. Foto: MS